Alergija

Je nenormalno pretiran odziv telesa na neko snov, s katero se telo pogosto sreča v nenormalnih razmerah imunskega sistema.

Znaki se razvijejo zaradi pogostega stika z antigenom, ki je telesu tuja snov.

Alergije so običajno sekundarnega nastanka, ker se imunski sistem telesa začne odzivati alergično na tujo snov. Povzročitelji so lahko: pelodi dreves in iglavcev, grmovnic, zelišč, cvetlic in plevelov, živalska dlaka, plesni, pršice, piki žuželk,  različna hrana in pijača, razni prehranski dodatki v živilih (aditivi), kozmetika, različni naravni ali umetni materiali, pesticidi, razni strupi in kemične substance, težke kovine, zdravila.

Alergijo lahko podedujemo tudi po materi. Otrok je vseh devet mesecev nosečnosti tesno povezan z materjo in njenim informacijskem poljem.  Prav v materinem informacijskem polju so shranjeni tudi vsi materini alergijski zapisi, ki se prenesejo na otroka. Taki otroci se rodijo z alergijskimi znaki  (dermatitisi, koprivnica) ali pa se jim razvijejo kasneje v prvem letu življenja. 

Alergeni povzročajo različne težave. Inhalacijski alergeni povzročajo težave v dihalih (kihanje, voden izcedek iz nosu, otekanje sluznice nosu in žrela, lahko izzovejo tudi astmatičen napad), srbenje in solzenje oči, izpuščaje na koži in močno srbenje (kontaktne dermatitise, urtikarije), pogoste in tekoče odvajanje blata.

Takojšnja reakcija na alergen, ki se razvije lahko že v nekaj minutah,  je stanje anfilaktičnega šoka. Znaki so: hripavost, otekanje sluznice grla in glasilk (angioedem), piskanje pri dihanju, dušenje (bronhospazem), prizadetost  kardiovaskularnega sistema (hipotenzija, sinkopa), tahikardija in spremembe na koži (srbež, urtikarija).   Tu je potrebna takojšnja zdravniška pomoč.  

 

Scroll to Top