Alergija

Je nenormalno pretiran odziv telesa na neko snov, s katero se telo pogosto sreča v nenormalnih razmerah imunskega sistema. Znaki se razvijejo zaradi pogostega stika z antigenom, ki je telesu tuja snov.

Alergije so običajno sekundarnega nastanka, ker se imunski sistem telesa začne odzivati alergično na tujo snov. Povzročitelji so lahko: pelodi dreves in iglavcev, grmovnic, zelišč, cvetlic in plevelov, živalska dlaka, plesni, pršice, piki žuželk,  različna hrana in pijača, razni prehranski dodatki v živilih (aditivi), kozmetika, različni naravni ali umetni materiali, pesticidi, razni strupi in kemične substance, težke kovine, zdravila.

Alergijo lahko podedujemo tudi po materi. Otrok je vseh devet mesecev nosečnosti tesno povezan z materjo in njenim informacijskem poljem. V njenem informacijskem polju so shranjeni tudi vsi njeni alergijski zapisi, ki se prenesejo tudi na otroka. Posledično se rodi otrok z različnimi alergijskimi težavami (dermatitisi, koprivnica) ali pa se mu vse to razvije kasneje v prvem letu življenja. Veliko vlogo pri vsem tem ima tudi materina prehrana v zadnjih treh mesecih nosečnosti.

Alergeni povzročajo različne težave. Inhalacijski alergeni povzročajo težave v dihalih (kihanje, voden izcedek iz nosu, otekanje sluznice nosu in žrela, lahko izzovejo tudi astmatičen napad), srbenje in solzenje oči, izpuščaje na koži in močno srbenje (kontaktne dermatitise, urtikarije), pogoste in tekoče odvajanje blata.

Takojšnja reakcija na alergen, ki se razvije lahko že v nekaj minutah,  je stanje anfilaktičnega šoka. Znaki so: hripavost, otekanje sluznice grla in glasilk (angioedem), piskanje pri dihanju, dušenje (bronhospazem), prizadetost kardiovaskularnega sistema (hipotenzija, sinkopa), tahikardija in spremembe na koži (srbež, urtikaria). Pri vseh teh težavah je potrebna takojšna zdravniška pomoč.

 

Scroll to Top